De Europese beurzen deden woensdag een stapje terug na het optimisme van een dag eerder. Beleggers hielden hun blik gericht op de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag de laatste kans om wanbetaling door de Amerikaanse overheid te vermijden. Op donderdag wordt de wettelijk vastgelegde limiet van de staatsschuld, 16.700 miljard dollar, bereikt.

“We zitten in de stilte voor de storm. We kunnen nog alle kanten op. Als er op het laatste moment toch nog een deal komt in de VS volgt er mogelijk een opluchtingsrally. Die zal echter kort en beperkt zijn gezien de hoge niveaus waarop we nu staan. De beurs heeft tot nu toe geen moment echt negatief gereageerd op de impasse in de VS. Men wil niet geloven dat het ook fout kan gaan. Beide partijen willen hun zin doordrijven en het enige wat ze kunnen doen is tijd kopen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 380,75 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 584,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,8 procent.

Bekendmaking

ASML zakte 2,5 procent na bekendmaking van de derdekwartaalcijfers en was daarmee de grootste daler in de AEX. De chipmachinefabrikant ligt op koers om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Volgens analist Philip Scholte van Rabobank zijn de resultaten in lijn met de verwachtingen, maar lijkt ASML slechts beperkte voortgang te hebben geboekt met zijn EUV-technologie.

Pakketbezorger TNT Express verloor 1,1 procent na een adviesverlaging door HSBC. Bank en verzekeraar ING was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,2 procent na een koopadvies van ABN Amro. Informatieleverancier Wolters Kluwer profiteerde van een adviesverhoging door Société Générale en klom 1,1 procent.

Doelstellingen

In Parijs leverde Danone bijna 4 procent in. Het Franse voedingsmiddelenconcern verlaagde zijn doelstellingen voor dit jaar. Dat heeft onder meer te maken met een scherpe daling van de verkoop van melkpoeder in Azië. LVMH verloor 6,5 procent. De Franse producent van luxe goederen zag de omzet in het derde kwartaal licht stijgen. De groei in het belangrijkste segment, de lederwaren, was echter lager dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,3533 dollar waard, tegen 1,3500 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 101,42 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent in prijs, tot 110,10 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl